Alemão e mamão (II)

Trebuia să-mpart de la-nceput povestea asta din São Paulo în mai multe episoade, poate nici n-o lălăiam atâta cu continuările. Dar să trecem peste, rămăsesem la circ.

De data asta maestru de ceremonii e M. Desenează prin aer o hartă a Europei şi-i explică tipului – uite, aici e Franţa, aici Germania, aici mai jos Italia, departe-ncolo Rusia, iar noi, România, undeva pe la mijloc, aici. Deci no Alemania, Romania – si. Comprende? Omul dă din cap afirmativ, zâmbeşte, dar, nu ştiu de ce, lasă senzaţia că o ţine pe-a lui. Hagi, simte M. nevoia să accentueze. Football – şi mişcă sugestiv din picior. Nenea tot face semne că ştie şi vrea să ştim şi noi că ştie: Argentina! Argentina, Argentina e Colombia – intervenim în cor. Novantaquattro, ninety-four, iuesei… Brazil good football team, vine şi firescul truism dinspre noi. Da, dom’le, omul a înţeles tot. Zâmbeşte iar şi iar dă din cap afirmativ. La fel încă vreo câţiva inşi adăpostiţi în aceeaşi buză de McDonald’s.

Nu ştiu ăştia, mă, de România şi de Hagi… Ba da, mă, au zis că da. Aiurea, sunt şi ei politicoşi, nu vezi că ne tot iau de nemţi? Hai mă, c-au înţeles ce şi cum cu noi. În fine, parcă s-a mai potolit ploaia, ne mişcăm?

Ok, ciao, ciao, nice to meet you! După câţiva paşi ne mai prinde-o răpăială şi fuga-n gura unei farmacii. Băi dă-o dracului! Ajungem şi noi să stăm undeva ca oamenii până trece nebunia asta?

Habla español? se repede R. la o vânzătoare. Cică habla. R. se luminează la faţă. O-ntreabă pe duduie unde găsim şi noi un băruleţ, ceva. Tipa răspunde, evident, în portugheză şi ne arată peste drum o masă din aia la varice. Nu, nu, insistă R. Noi vrem – mă rog, îi spune ce vrem. Femeia că da, aia e, înăuntru e mult loc de stat, mergeţi acolo. Auziţi, mă, că intrăm acolo şi e mai mult loc, ne traduce R.

Corect! Mult spaţiu, puţini clienţi, alegem o masă şi împărţim două beri măricele în trei inşi – M. încă se lupta cu agua de coco. Tot cu apa, dar nu de cocos, ci de ploaie, se luptă şi câţiva angajaţi, străduindu-se s-o adune în ceva recipiente de prin diverse cotloane. Până la urmă ploaia asta, care a dat atâtea bătăi de cap tuturor, localnici şi turişti deopotrivă, se opreşte, iar noi ne-apucăm iar să hălăduim prin oraş.

Nimerim într-un părculeţ simpatic, unde ni se face chef de poze.

La plecare, M. şi R. o apucă pe alt drum şi ne pierdem de ei. Noi traversăm, cotim dreapta şi zărim nu foarte departe biserica lui Zumbi. E bine, îi vom aştepta la Plaza – când vor observa c-am dispărut, mai mult ca sigur acolo vor veni şi ei. Iarăşi corect, apar la vreo două minute după noi. R. trebuie să se schimbe, dacă tot a ajuns aici. Nici o problemă, o aşteptăm, mai bag şi eu nişte poze cu strada…

Trebuie să găsim un Internet. Parcă era unul peste drum de hotelul nostru. Pornim într-acolo. Odată instalat la calculator, nu mă pot abţine şi trimit către blog un prim mesaj scurt din Brazilia, deşi planul era altul.

Tot un plan şi tot altul execută N. alături. Cum R. nu participase la pregătirea iniţială, trebuia să-i sincronizăm programul cu al nostru. Probabil că ea va sări peste Iguaçu şi Paraguay. Vedem…

Hai la o ţigară! M. şi N. mai rămân pe net. E rost de poze iar. Cu grijă, sa nu-mi strice fumul sharful de la telefon. Uite ce copac frumos şi hotelaşul ăsta de lângă hotelul vostru! N-o să te plictiseşti singură o săptămână? Incerc să nu, îmi zice. Pot să-ţi las o carte, am cumpărat-o din aeroport şi cred că ai mai multă nevoie de ea. N-ar strica. Dârdâie – s-a cam lăsat răcoare.

Îi dau cartea, în timp ce M. cotrobăie după o bluză pentru ea prin mormanul de haine de lângă pat. E ordine pe-aici, zice R., panoramând prin încăpere. Bine, pentru o cameră de băieţi, completează râzând. N. meştereşte ceva la smartphone, eu mai rad o serie de poze, de data asta cu clădirile din jur văzute de la etajul 12.

R., ziceai că ştii tu un exchange bun? Hai până acolo dac-o mai fi deschis. Facem cale-ntoarsă pe São Joao spre „Empire”. E-nchis, normal. Nu-i bai, mâine de-acum. Hai să halim pe undeva.

Ne oprim la Salada Record, un restaurant foarte frumos pe aceeaşi São Joao colţ cu Ipiranga. Terasa acoperită e plină, mai ales de străini, dar alături găsim o masă liberă. O fi sau n-o fi aceeaşi bodegă, ne plouă sau nu, aici stăm!

Chelnerul e senzaţional! Pe lângă faptul că nici R. nu se prea înţelege cu el în spaniolă, pleacă prin alte părţi exact când ridică vreunul din noi capul din meniu şi dă să comande ceva. Nici noi nu înţelegem mare lucru din denumirile specifice, dar ne sare în ajutor un domn cu barbă şi ochelari de la o masă alăturată. Vorbeşte engleza îndeajuns de bine încât sa ne explice cum e cu meniul şi să-i traducă ospătarului ce vrem. N. se-nfiinţează lângă el şi culege informaţii despre ce-ar fi de făcut şi de vizitat prin São Paulo. Bună mişcare şi folositoare. Omul vine cu o mulţime de date utile, păcat că nu vom avea timp să mergem peste tot. Oricum, a doua zi avem ce vedea, iar N. va fi ghid.

Cinăm uşor, ca nişte oameni finuţi ce suntem – R. o chestie vegetariană, evident, noi impărţind două platouri cu cartofi pai şi nişte pastelinhos de queijo, adică plăcinţele cu brânză. Multe. Foarte multe. Finuţi, cică… Stingem setea cu bere şi se vehiculează ideea unei descinderi într-un club de noapte. Neah! Oboseală mare, curând se fac 48 de ore în timp real de când plecam spre Otopeni, cu prea puţin somn la bord. Ne-aşteaptă o zi plină şi-un zbor de noapte spre Iguaçu. Tragem pe dreapta.

LE (16 februarie 2014)

Adăugat link spre Elena, că-mi plac pozele. 😉

Advertisements

7 Comments

 1. […] Alemão e mamão (II) […]

 2. […] Alemão e mamão (II) […]

 3. bun bun! ti-a luat ceva timp, dar a meritat asteptarea! meserias ghid N ala! 😀 😀

 4. Danke, danke!
  Hai ca de-acum sper sa public ceva mai des. 😀
  Cat despre ghidul N., adevar graiesti, parca l-ai cunoaste! 😆

 5. Scump la scris esti, bre… Peste câte luni e urmarea? Nu de alta, da` cascada aia e visu` meu de zeci de ani…
  Oricum, se dovedește că o țâră de portugheză nu strică la casa omului, așa că pune și asta în agenda de ”to do”. Și, să nu uit, ..bom trabalho! 😉

 6. Obrigado! 😛
  Sunt scump la scris aici, in perioada asta. 😉
  Ei, exista cineva care-mi preda deja cumva portugheza, e un soi de student exchange program. 😀

 7. […] Alemão e mamão (II) […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s