Idiocracy

Având în vedere ce se-ntâmplă pe la Bacalaureat şi anul acesta, vă mai recomand un film:

Pare de actualitate. 😀

Amuzant şi nu prea – cu BAC sau fără, toţi au dreptul să voteze!

Advertisements

7 Comments

 1. Re. “drepturi” (si obligatii) civice in fct. de studii: dar daca ai doctorat ai voie sa faci copii mai mult decat cei cu 10 clase ? Dar daca doctoratul e de la fac. prin corespondenta unde te situezi ? Nu de alta, dar vreau sa stiu si eu daca am voie sa votez si eu cu cineva vreodata sau nu, si in legatura cu ce, ca de cand sunt in Regatul Birocratic al Norvegia inconjurat de hartii de regulamente interioare (mai ales de comportament) nu mai stiu care imi sunt drepturile.

 2. Iugiiin, pierzi esenta enervarii mele, anume tupeul unora dintre cei care-au zbarcit-o lamentabil. Poate nu esti la curent cu subiectul – uite “dezbateri”:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9163574-bac-2011-dezbatere-forumuri-cine-ales-ultima-noapte-dragoste-intaia-noapte-razboi-subiectul-iii-lea-nu-punctat.htm

  Bonus, un articol exceptional scris de Dani Rockhoff:
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-9252285-mor-daca-inteleg-ceva-panseu-despre-generatia-tampita-succesurile-bac.htm

  Si, ca sa vezi cum abordeaza unii problema, uite si-un articol din mizeria care cu tupeu – iarasi tupeul asta! – isi spune “Libertatea”:
  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/vedete-autohtone-care-au-picat-bac-ul-daniela-crudu-343687.html

  Ca fapt divers, poate-mi explica si mie cine e tipa aia, Pestritu. Inteleg c-a divortat de unul Varciu. Dar Varciu asta cine e?

 3. Am citit cu atentie articolul lui Dani Rockhoff. Imi pare rau, deoarece este un articol scris intr-un stil elegant… si are doar 2 virgule in plus…(just kidding !)… dar nu aduce nimic nou mai mult decat a remarcat pe alocuri si Marcus Aurelius in Meditatiile sale, (acesta din urma parca cu mai multa empatie totusi fata de “tanara generatie”.)

  Pai tanara asta generatie pe care o anatemizati pe aici, D-le Dani, Mihai, et al., sunt chiar copiii vostri. Stiu f. bine ca acum incep sa se acuze unii pe altii: profesorii pe parinti, parintii pe scoala, toti pe Guvern, Guvernul pe TV si mass-media, si mass-media chiar pe “obiectul” in chestiune…tanara generatie.

  Chestia cu preocuparea pt. unghii si bust la o adolescenta, lucruri de altfel cu totul naturale cand este vorba de dezvoltatrea identitatii de sine adulte, din care face parte si identitatea sexuala, si inceputul activitatii sexuale, mie mi s-a parut gratuita si chiar jignitoare pentru tinerele fete. Ca sa fie cat de cat mai echilibrat, poate ca ar fi trebuit dat si un exemplu despre preocuparea unui baiat de aceeasi varsta.

 4. Orice articol critic fata de ceva sau cineva, inclusiv institutii, trebuie, in mod etic, si profesional, zic eu, insotit si de EXACT ceea ce deplangea autorul articolului ca nu se mai preda si/sau nu se mai recepteaza astazi in scoli: simtul critic si de gandire autonoma, posibilitatea de reflectie proprie asupra unor eventuale solutii sau rezolutii ale problemei ridicate, etc. Simpla prezentare a unei probleme, insotita de lamentatii inutile, si eventual de blame game NU reprezinta un articol critic de calitate, care sa aduca ceva EDUCATIV NOU in atentia foruriolr cu putere de implementare. De constattat putem sa constaman cu totii, dar jurnalismul trebuie sa mai raspounda , in afara de intrebarile de baza (care se invata in scoala generala la Cluburile scolare de jurnalism), WHO ?, WHAT ? WHEN ? WHERE ? sila WHY ? si , mai ales la SO WHAT ?

 5. De MULT de tot inca dupa revenirea soldatilor de pe fron din al 2lea razboi mondial in tarile lumii alea cu sisteme de educatie publica s-a pus problema la ce foloseste scoala, ce rol trebuie sa aiba ea in societate, pe cine si pentru ce trebuie sa pregateasca ea. Mai tarziu, dar tot DE MULT pe la 1968, au incercat si altii sa isi exprime niste dissatisfactii in legatura cu Politicul actului de invatamant/scolarizare. Chestiile constatate in fioecare an la studiile PISA (despre care este la moda sa te vaiti jurnalistic chiar daca iesi pe locul 2, cum iese Norvegia de exemplu) sau alte rezultate de Bac, de Texas Assessments sau cum se cheama in SUA…astea nu fac decat sa confirme ca ne aflam intr-o societate postindustrializare. SO WHAT ? ramane intrebarea esentiala la care nu se inghesuie nimeni sa raspunda, insa, dupa cum observ. Eu personal nu am cunostintele necesare ca sa raspund la acesta intrebare, doar voiam, in primul meu comentariu, sa corectez, din punct de vedere etic, o anumita panat posibil periciloasa de gandire pe care s-ar putea aluneca daca ne consideram noi mai cu mot pentru ca am citit mai multe carti si ne-a placut cartea. Este vorba de elitism vs, populism in politica.

 6. http://en.wikipedia.org/wiki/Elitism (are linkuri si la ailalti)

  Problema MEA este ca eu intelegeam populismul in sens ingust , chiar peiorativ, cand eram in Romania, problema mea este ca eu nu am inceput sa inteleg STANGA poltica democratica decat cand am venit in Norvegia, unde populismul este mentionat ca valoare, nu ca ceva de dispretuit, si are o anumita baza teoretica de valoare, insa oarecum cu un aer vetust, in Norvegia, asemanatoare cu idealurile Democratia de tip American (Pe aia franco-germana o urasc.) Dar a o intelege nu inseamna ca imi schimb eu pozitia mea de baza pe care am invatat-o tot de la Americanii mai moderni…aia de Centru-drepta nedemagogica…asta cam lipseste in Europa, am remarcat. Poate ma insel, poate ca sunt inca imatur, sunt sigur ca mai am multe de observat si de invatat si in Scandinavia, care deja resimte malaise social, depolitic, in ciuda suprafatei linistite.

  Eu zic ca ne aflam in tranzitie de la modern NU la postmodern, ci la un nou fel de REALISM politic, iar realitatea cea mare a fost Septembrie 2001. Decada asta care a urmat nu reprezinta decat reactii jurnalistice si sociale la TRAUMA la care a fost martora intreaga omenire (datorita globalizarii mass-media ) atunci pe Sept 11, acum aproape 10 ani. Putem sa ne refugiem noi cat om vrea in sex drugs & rock & roll, sau in iesiri isteroide de cate ori se intampla ceva pe plan local care nu ne convine sau ne aduce aminte din nou de propriile noastre neputinte si inadecvari…dar inca suntem in doliu, zic eu, chiar daca nu vrem sa o recunoastem., mai ales cei din zona ideologica-istorica (si geopolitica daca vreti) a quarterului de Nord Vest al planetei, si ne punem si noi intrebari din alea despre ce suntem noi si de ce ni s-a intamplat asta si incotro trebuie sa ne indreptam. Dar Pamantul mai are si alte 3/4, mai sunt si Sud-Vestul orientului Mijlociu si al Africii, Sud-Estul Oceaniei (noroc cu influenta inca prezenta a fostului Imperiou Britanic), si Nord-Estul Chinei si Japoniei, care trebuie inca o data re-cucerit si sedus de noi inainte sa ne seduca el pe noi si sa ne mai cear si scadenat la datoriile pe care le-am acumulat fata de ei.

  P.S. uite eu la chestiile astea ma gandesc in mod divagativ, si reactiv, (recunosc), de cate ori citesc articole din astea despre “tanara generatie” care “parca a luat-o razna”. Pai generatia asta tanara este generatia lui Septembrie 11, 2001.

 7. Ei, uite, eu sunt de partea elitismului, a meritocratiei.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s