Torna, torna, fratre!

Cu destul timp în urmă, un amic, istoric de profesie, interpreta cu mult umor celebra poveste a lui Theofilact din Simocatta, reluată ulterior de Teofan Mărturisitorul. Aveam, în opinia amicului, de-a face, de fapt, cu un chef, unde unul îl ruga pe un altul să-i mai toarne vin în cupă. Sau, de ce nu, ar putea fi o trimitere către anumite apucături nedemne, precum delaţiunea. 😆

Lăsând gluma la o parte, foarte bine procedează prietenul Toshiro când îl trage de urechi pe dobitocul sinistru numit Vasile Stati pentru ale sale enormităţi lingvistice.

Dacă aromâna/armâneasca este relativ uşor inteligibilă pentru noi, pronunţia puţin diferită, specifică zonei, transformată de lacheul Moscovei într-o aşa-zisă moldovenească de sine stătătoare, cum o mai fi?

Din păcate, însă, chiar în epicentrul teoretic al vorbirii corecte, la Bucureşti, se găsesc destui care să faulteze limba română. În paranteză fie spus, nici alţii nu-s mai breji: există îngrijorător de mulţi londonezi din moşi-strămoşi care vorbesc cu orice alt accent în afară de “received pronunciation”.

Dar asta nu-i problema noastră, ci a englezilor, aşa că revin la oile noastre. Dacă accentul poate fi cel mult enervant, gherlele unor intelectuali cu pretenţii, în scris, la nivel de proprietate a termenilor, chiar trebuie să ne pună pe gânduri. Problema depăşeşte zona lingvisticii şi se plasează în cea a competenţei profesionale.

Citesc, aşadar, pe un site dedicat filmului că nu ştiu ce pelicule “se toarnă”. O eroare de exprimare – un film se turnează, nu se toarnă niciodată! – scuzabilă în cazul unor “civili” din categoria cea mai largă a publicului, dar nicidecum în cel al unor cinefili pasionaţi şi cu atât mai puţin atunci când aceştia se prezintă drept jurnalişti specializaţi în cinema.

Poate că în redacţia respectivă turnătoria reprezintă o practică obişnuită, dar nu e cazul să fie pusă şi-n cârca profesioniştilor din cinematografie!

Mai răsfiraţi, băieţi, mai răsfiraţi! 😀

Advertisements

2 Comments

  1. Concluzia e beton armat dar mereu nerespectată (rimează cu turnată)!

  2. v. EBA! 😀


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s