Muza Macovei

Mi-a plăcut mult acest articol din Cotidianul, aşa că-l preiau integral şi aici:

Ideile referitoare la aşa-zisa influenţă a presei româneşti nealiniate la dictatura lui Traian Băsescu, din noul raport al Comisiei Europene privind mersul Justiţiei din România, se regăsesc, deloc întâmplător, într-o declaraţie oficială de-acum două săptămâni, de-ale susţinătoarei băsiste, Monica Macovei.

Pe data de 16 ianuarie, Monica Macovei prezenta o declaraţie – preluată cu sete de publicaţiile susţinătoare ale lui Băsescu – în care pretinde, printre altele, că “USL vrea sa controleze justitia si presa”.

Adică exact acuzaţia principală din raportul recent al Comisiei de la Bruxelles. Sigur, CE nu a avut încă, subliniem încă, tupeul lui Macovei de face nominalizări. Bruxelles-ul a vorbit, însă, atât de “general”, încât nominalizările de tip Macovei nu mai erau de folos.

Fragmente din declaraţiile lui Macovei din data de 16 ianuarie 2013:

“Desfiintarea ANI i-ar face fericiti pe politicienii care nu vor sa li se controleze averile, dar ar incalca prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare, care a cerut crearea Agentiei.”

“Taierea atributiilor CNA ii lasa cale libera colaboratorului Securitatii Dan Voiculescu, patronul trustului Intact, sa intensifice atacul mediatic asupra justitiei ori impotriva altui inamic personal, fara a primi sanctiuni.”

“O fosta angajata a lui Voiculescu, senatoare USL, si-a propus sa „amendeze” legea Consiliului National al Audiovizualului si sa se implice in „procesul de redresare a TVR”.”

“Toate demersurile din aceste zile par sa fie coordonate de Voiculescu, colaborator al Securitatii si inculpat penal. Voiculescu este aparat si de Ponta, care a spus recent ca judecatorul de la Tribunalul Bucuresti, care a decis sa trimita dosarul inculpatului Voiculescu la Inalta Curte de Justitie si Casatie, a gresit si a cerut CSM sa il cerceteze.”

“Cheia atacurilor din ultimele zile este in buzunarul lui Voiculescu, care vrea sa controlezeRomaniasi dupa 23 de ani de la Revolutie.”

“Postul Antena 3 a devenit astfel partas la minciunile PSD, a manipulat opinia publica, in dispret fata de normele deontologice pe care orice institutie de presa si ziarist de buna credinta ar trebui sa le respecte. Antena 3 a sustinut cu rea credinta acuzatii false, mincinoase de natura sa-mi distruga imaginea, reputatia si credibilitatea.(…)Nimic nu a impiedicat patronii, realizatorii ori moderatorii de la postul de televiziune Antena 3 sa faca o minima verificare si sa intrebe Parlamentul European daca exista o Comisie de etica (nu exista!) si daca sunt cercetata pentru ceva (nu sunt!), sau cel putin sa imi fi cerut opinia”.

Fragmente din declaraţia Comisie Europene, 30 ianuarie 2013:

“România ar trebui să facă mai mult pentru a respecta statul de drept şi sistemul judiciar”.

” Am avut mai multe cazuri, un număr destul de mare în care reprezentanţi ai justiţiei au fost supuşi la nişte atacuri, hărţuiri prin intermediul presei. Nu este o problemă nouă. Trebuie să ştiţi că domnul Barroso a discutat cu prim-ministrul României pe această temă în luna august”.

“Reprezentanţi ai unor instituţii precum Curtea Constituţională, CSM, Înalta Curte s-au adresat Comisiei (..). De aceea vedeţi referinţe către CNA (în raport, n.red)”

“Jurnaliştii care se plâng de presiunie la care sunt supuşi şi campaniile media împotriva membrilor ale sistemului judiciar. În raport, însă, nu veţi vedea referinţe specifice către acei jurnalişi care hărţuiesc anumiţi reprezentanţi ai sistemului judiciar”.

“Pronunțarea în luna iunie a unei condamnări definitive într-un caz emblematic de corupție la nivel înalt, precum și acțiunile Înaltei Curți de Casație și Justiție, ale Consiliului Superior al Magistraturii11 și ale Curții Constituționale de a rezista contestărilor politice ale independenței sistemului judiciar și de a-și afirma integritatea profesională după pronunțarea verdictului au reprezentat o schimbare majoră în acest sens.”

“Cu toate acestea, Comisia este îngrijorată de recenta presiune exercitată de unii membri ai Guvernului român și de politicieni de rang înalt asupra Curții Constituționale: acestea sunt intervenții inacceptabile pe lângă o instituție judiciară independentă. Guvernul și toatenivelurile politice trebuie să respecte separarea puterilor. Trebuie să respecte, de asemenea, independența sistemului judiciar.”

“În special, Comisia este îngrijorată de recenta limitare a competențelor Curții Constituționale în ceea ce privește hotărârile Parlamentului. Autoritățile române trebuie să reinstituie de urgență aceste competențe în conformitate cu Constituția României. “

Cum spuneam şi-aseară şi cum spun şi-acum pe blogul Alinei: ce mai urmează, să-mi controleze doamnele şi domnii de la Bruxelles scenariile?

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s