Borgorosso

Există un film cu Alberto Sordi, “Il presidente del Borgorosso Football Club”, în care personajul central, Benito Fornaciari, moşteneşte un club de fotbal care activează într-o ligă inferioară.

Omul nostru este un conservator foarte bine poziţionat social, însă evident dezinteresat de fotbal, aşa că tot ce vrea iniţial e să vândă clubul şi să scoată ceva bani din moştenirea buclucaşă.

Planurile îi sunt date urgent peste cap de populaţia orăşelului, care nu numai că-l obligă să nu vândă, dar cetăţenii-suporteri îl pun să preia frâiele echipei şi să se ocupe cât se poate de serios de club.

Fornaciari acceptă, dar nu dezvălui mai departe ce şi cum – poate vreţi să vedeţi filmul şi nu suportaţi spoilerele.

Vă povestesc, în schimb, o secvenţă anume, una care mi-a rămas puternic întipărită în memorie.

Când, la un moment dat, ajunge în vestiar, lui Benito i se cer niscai idei tactice. Cum spuneam, în primă fază individul e nu numai dezinteresat de fotbal, dar şi totalmente nepriceput. Aşa că ia creta, merge la tablă, trasează nişte traiectorii la-ntâmplare şi se opreşte în ceea ce reprezenta poarta adversă: “Şi gol!”, anunţă firesc, de parc-ar vrea să spună “Ce mare scofală? Mai lăsaţi-mă cu prostiile!”

Ştiu, mulţi văd deja în personajul cu pricina prototipul investitorului român – Fornaciari poate fi lejer, cu mici variaţiuni şi numai legat de nepriceperea iniţială, un Gigi Becali, un George Copos sau un Cristi Borcea.

Însă, culmea!, niciunul dintre ei nu mi-a amintit de acest film şi secvenţa respectivă, ci un suporter rapidist, ale cărui învăţături către tinerii fotbalişti ai lui Hagi de la Viitorul Constanţa m-au amuzat teribil la-nceput de săptămână.

Mergeţi, aşadar, pe blogul prietenului Toshiro, dacă aveţi chef de o distracţie pe cinste! 🙂

PS

Insuportabilă insistenţa cu care unii, inclusiv (sau mai ales!) din presa sportivă, ne vorbesc despre “grădiniţa de la Rapid”, în condiţiile în care media de vârstă e tot pe-acolo la Steaua, de pildă, dacă nu chiar mai mică; iar steliştilor nu le caută nimeni scuze când fac vreo boacănă. Ba dimpotrivă! Nu-s singurul stelist care se pregătea să-i ia la rost pe elevii lui Reghe după meciul din Giuleşti, meci în care, de altfel, au dominat copios cap-coadă! I-au scăpat de reproşuri dure tocmai tembelii care-au aruncat atunci cu tot felul de obiecte din tribune!

Advertisements

8 Comments

 1. Poate trece si-n psihiatru pe blogul lui Toshiro, monomania lui a luat deja forme internabile.

 2. Man, mie mi se pare mult mai grav ce se intampla dupa un alt meci de pomina in Giulesti – in loc sa vina cu scuze pentru comportamentul propriilor suporteri, oficialii giulesteni insisi dau tonul acuzelor la adresa unor oaspeti chiar fraieri ca n-au cerut intreruperea partidei!
  Iar, in aceste conditii, pe tine te irita mistoul pe care-l face Tosh pe blogul personal? Hai sa fim seriosi… 😉

 3. Dar cand la meciul precedent Herea a fost lovit de un suporter, cand crainicul Safta incita lumea, cand managerul clubului se sclambaia & dadea din aripi pe langa galeria Rapidului sau supoterii faceau cultul crimei ( vezi banneru’ cu eugen grigore) nu-mi amintesc sa-si fi facut nimeni mea culpa din partea voastra. Dimpotriva, pe voi v-au deranjat tricourile ”templiere” ale suporterilor rapidisti…
  Nu e vorba de niciun misto, e vorba de o obsesie maladiva caruia individul ii dedica ore intregi din viata. Pur si simplu viata acestui ipochimen demn de mila se consuma parazitand clubul Rapid. E trist, stiu. 😉

 4. scalambaia*

 5. Yo in locul vostru nici nu l-as aduce in discutie pe Herea – rar am vazut o simulare mai de pork ca aia a lui! 😆

  Iar chestia cu provocarile este de-un absurd crunt, ca sa nu-i zic altfel. 😉

  Cat despre Tosh, aveti voi ce-aveti cu el pentru ca spune ce-are de spus pe sleau. 😀

 6. Nu e vorba de Herea sau de jucatorul x, ci de fapta in sine:
  http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/imagini-socante-herea-lovit-de-un-suporter-pe-national-arena-362071.html
  Eu nu aduc in discutie provocarile, ci meciul tur, atunci cand lumea a inchis ochii in fata unor mizerii cel putin la fel de mari.

 7. Nu stiu, Ty, mie nu mi se pare ca-i vorba de incidente la fel de grave, ci de un caz izolat, spre deosebire de ceea ce se petrece de-atatea ori pe Giulesti.
  Dupa meciul de duminica trecuta – si in timpul sau – am discutat cu lumea pe Twitter. Cei mai multi dintre stelisti erau suparati pe jocul Stelei, iar dupa tiganeala au scos numai cateva cuvinte, pentru ca majoritatea nu mai aveau chef sa comenteze ce se-ntampla atat de des pe-acolo. Ei, bine, au existat destui oameni neutri, care nu sustin niciuna dintre cele doua echipe care s-au confruntat atunci, ba unii nici macar vreo rivala traditionala sau, si mai si, nici macar nu-s interesati de fotbal!, oameni care au spus cam acelasi lucru: gata, in Giulesti nu se mai poate juca fotbal, trebuia sa fie clar pentru toata lumea de multisor, poate acum se iau masuri serioase.
  Si sa nu uitam de interviul lui Nicolae Grigore dinaintea acelui meci, cel care sustinea cu seninatate o stupizenie cu iz penal, de genul “doar pentru o bricheta”! Nu, Grigore, ar fi trebuit sa arunce cu toporul in capul arbitrului ca sa nu mai bagatelizezi! 😆

 8. Ei, să vedem când își dă jos Tailărică Durdănel tricoul cu cruce pe burdihan și-și etalează mândru blănița… Sper să dea doar cu bricheta, nu cu toporu`… 😉


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.