Să discutăm despre autostrăzi, zic

Preiau şi-aici un articol din Cotidianul

Să visăm frumos pentru 2014-2018
Cum arată harta autostrăzilor Guvernului Ponta

Alături de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, premierul Victor Ponta a prezentat, marți, strategia de dezvoltare a rețelei de autostrăzi pentru perioada 2014-2018.

“Avem 500 de km autostrazi, 230 au fost inaugruati anul trecut de actualul guvern, insa era in lucru autostrada Bucuresti- Constanta. Doar s-au finalizat niste lucrari insa important este sa finalizam proiectele deja incepute. Sunt 4 surse de finantare. Din fonduri de coeziune, avem 3 miliarde de euro, cu totul pentru infrastructura sunt 6 miliarde, 3 la infrastructura si 3 pentru constructii de autostrazi. Putem si suntem avansati cu proiectele in concesiune si parteneriat public privat. Avem fondurile din bugetul de stat, intre 750 milioane si 1 miliard din acciza la combustibil pentru constructia de autostrazi, Parlamentul si Guvernul vor decide in fiecare an in ce directie aloca aceasta resursa suplimentara. In acest moment avem autostrada Bucuresti – Constanta fara centura, Bucuresti – Ploiesti, 40 km finalizati intre Turda si Gilau, Arad- Timisoara si un mic tronson intre Deva si Orastie, 34 de km”, a mai declarat premierul.

Din fondurile de dezvoltare regională, pot fi finanţate două tronsoane, Sibiu-Braşov şi Braşov Bacău”, a spus Victor Ponta, care a declarat că “până în 2018, putem uni toate regiunile ţării din fondurile pe care le avem”.

Din fonduri de coeziune ar putea fi finantate tronsoanele. Ungheni – Târgu Neamț, altul este Roman – Bacău. Pot fi construite încă trei tronsoane. Acestea pot fi licitate și începute în 2014. Este vorba de Pitești – Râmnicu – Vâlcea, Craiova – Calafat, București – Alexandria.

Prin parteneriat public-privat se pot construi tronsoanele Comarnic Brașov,pentru care pe 9 decembrie se depune oferta finala. Alte proiecte ce pot fi finanțate prin PPP sunt: Comarnic – Ploiești, Pitești – Craiova, Suplacu de Barcău – Gilău.

Din bugetul de stat pe 2014, premierul a propus finalizarea trnsonului Borș – Suplacu de Barcău și finanțarea Galați- Brăila, autostrada inclusă pe coridorul 9.

Primele 15 oraşe, ca mărime a populaţiei, din România vor avea acces la autostrăzi, a spus Ponta.
Conform declaraţiilor premierului, în 2014 se vor da în folosinţă patru tronsoane de autostradă, totalizând 105 km.

…şi vă invit să dezbatem subiectul.

Dacă aveţi chef. Dacă nu, nu, comme d’habitude. 😉

Advertisements

4 Comments

  1. uite si harta: http://www.zf.ro/zf-24/cum-vede-guvernul-reteaua-de-autostrazi-pana-in-2018-sibiu-pitesti-este-trasa-pe-dreapta-si-patru-tronsoane-vor-fi-construite-in-concesiune-vedeti-aici-documentul-oficial-11737364
    Io deja m-am saturat de promisiunile astora ca vor face autostrazi. Nu cred ca vom avea prea curand autostrazi adevarate, nu d-alea de 50 de km fara utilitati si conexiuni. Cea mai mare problema nu e partea tehnica, tehnologiile se cunosc de mult. Guvernantii (nu neaparat astia de acum) sunt incompetenti, habar n-au sa scrie un caiet de sarcini, le iau de pe net, ca referatele pentru elevi, sau le primesc direct de la firmele care trebuie sa castige. Sunt spagari, atribuie contractele pe principiu “da’ noua ce ne iese”. Principala preocupare a guvernantilor e sa faca “burta” mare pe perioada mandatului si in directia asta isi canalizeaza toate energiile. Asa ca nu cred in proiectele lor de infrastructura. Suntem fara speranta. Si nu prea vine nimic din urma…

  2. Aici chiar n-am cum sa nu fiu de acord cu tine! Am ris in nestire la expunerea lui Ponta si de cate ori o recitesc rid iar! 😆

  3. Spaga, spaga, spaga.

    Campanie electorala!

    Povesti!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s