În lumea afacerilor

M-am tot ocupat, mai ales în preajma europarlamentarelor, de politică. Ba chiar mi-a reproşat prietenul Toshiro că pierd prea mult timp şi-mi fac prea mulţi nervi degeaba “cu asemenea prostioare”. Aşa că revin la treburi serioase, cum ar fi aceea prin care vă invit să parcurgeţi încă un fragment din cărticica despre care-am mai vorbit, chiar recent, pentru a ne mai descreţi frunţile după toate porcăriile săvârşite de (ne)aleşii noştri:

Printre oamenii de afaceri maghiari există mai multe subcategorii. În primul rând, foştii potentaţi ai partidului comunist (o specie care îmbătrâneşte) şi fiii şi fiicele lor cu educaţia făcută la universităţile economice din Vest, care au izbutit să îşi salveze averea şi funcţiile paraşutându-se în vârful ierarhiei. Numele cunoscute ale unor foşti membri ai Comitetului Politic sau ai Partidului Comunist apar acum pe listele cu directori din consiliile de administraţie ale marilor companii. În spatele numelui, nu ştii niciodată cine se ascunde: bătrânul escroc însuşi, preschimbat acum în capitalist binevoitor (care nici acum nu vorbesşte vreo limbă străină), sau extrem de elegant îmbrăcatul său fiu.

Urmează tehnocraţii talentaţi, care s-au priceput întotdeauna la ceea ce fac, orice va fi fost aceea, şi care au o experienţă uriaşă. Majoritatea au lucrat în ţări ale lumii a treia şi prin toate ungherele fostului imperiu sovietic. Poate nu sunt îmbrăcaţi cu prea mult gust, dar se dovedesc utili în extinderea pieţei spre Est.

Specia cea mai nouă este complet occidentalizată, confundându-se perfect cu orice businessman din lume. Mulţi au maşini scumpe şi obiceiuri noi, ca jocul de squash sau mersul la sală. Unii au lefuri fabuloase şi locuiesc în case uluitoare. Dar păstrează şi câteva obiceiuri ungureşti. Unul e acela de a fi o idee mai aroganţi decât e nevoie, iar celălalt e lipsa de punctualitate.

Inutil să precizez că mai toate cele de mai sus li se potrivesc de minune şi românilor, nu doar maghiarilor…

Săptămână excelentă tuturor!

PS

Tot aici putem discuta, dacă vreţi, şi de meciurile din weekend – eu m-am uitat la Anglia-Peru 3-0, Albania-România 0-1, Suedia-Belgia 0-2 şi Franţa-Paraguay 1-1. 😉

Advertisements

1 Comment

  1. […] În lumea afacerilor […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s